Ving Tsun Kung Fu

Timing en effectief

Het hele lichaam inzetten, alles werkt samen, en dan het juiste moment pakken om naar voren te gaan en het gevecht onder controle te hebben. Dat is waar het in Ving Tsun (soms ook wel geschreven als Wing Chun) over gaat. Dit maakt Ving Tsun effectief en spannend. Het doel is, om een eventueel gevecht zo makkelijk, snel en zeker mogelijk te beëindigen. Geen ‘als…dan’ toepassingen in het Ving Tsun maar logische en natuurkundige principes en economische beweging (de meest directe weg). Hierdoor onderscheidt Ving Tsun zich van andere gevechtskunsten.

Dit vraagt veel: een stevige structuur, een sterke basis, snel kunnen schakelen, een goede techniek, inzicht in het gevecht, helder blijven en de rust bewaren & explosiviteit en snelheid.

No-nonsense

Het nuchtere, no-nonsense karakter van deze gevechtskunst zorgt voor een realistische benadering van het gevecht. Geen acrobatische showelementen zoals in Jackie Chan films te zien zijn. Ving Tsun is zo ontwikkeld dat je technieken ook tegen grotere tegenstanders kunt inzetten. De explosiviteit van de technieken, de gelijktijdigheid van verdediging en aanval en het principe van de centerline maken het zo efficiënt en effectief, en aan te leren voor iedereen: jong en oud, man en vrouw, groot en klein.

De training

Trainen met een logische opbouw. Alle elementen van Ving Tsun komen aan de orde:

BASIS VORMEN EN DUMMY

Door het trainen van de basisvormen voor de spiegel kun je je eigen techniek en vaardigheid perfectioneren. Zo zonder druk en stress van een tegenstander kun je je helemaal concentreren op alle details.
De houten dummy vorm onderstreept dit nog eens extra. Puntjes worden op de i gezet en de gelijktijdigheid van bewegingen verbetert.

CHI SAO

Met chi sao trainen we de reflexen die we nodig hebben in het gevecht. Met deze partneroefening trainen we elkaar. Alles kan aan bod komen: het gevoel voor afstand, balans, stootkracht en het onafhankelijk inzetten van beide armen.

STOOTKRACHT

We trainen de impact, snelheid en kracht van onze stoten en trappen op de wandzak en stootzak. Hier kun je alles geven zonder je te hoeven inhouden. En door de feedback die je ontvangt van de impact van de stoot of trap, verbeter je ook je techniek en structuur. Sta je stevig of wankel je om nadat je een goede kick uitdeelt?

SPARRING

Wing Chun Kung Fu is een gevechtssysteem met als eerste doel de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen. Tijdens de training gebruiken we het sparren als een hulpmiddel om de realiteit van een echt gevecht zo dicht mogelijk te ervaren. Dit doen we wel met beheersing en controle. Het doel is elkaar te helpen in de training van vaardigheden, niet om de ander schade toe te brengen.

WAPENS

Ving Tsun kent twee wapenvormen: stok en messen. Met stoktraining leer je niet alleen voorwerpen te gebruiken in het gevecht. Het versterkt ook je stootkracht en precisie. Messen training wordt opgepakt wanneer de basistechnieken goed beheerst worden. Voetenwerk is hierbij cruciaal.

MATERIAAL

Al het ving tsun trainingsmateriaal is aanwezig tijdens de lessen: spiegels, stootzak, wandzak, houten dummy, stokken en messen.

Trainers

KAI METSELAAR

Sifu Kai Metselaar heeft de Amsterdamse Ving Tsun school meer dan 10 jaar geleden overgenomen en is een leerling van Philipp Bayer. In 1991 begon hij al op 14-jarige leeftijd met het trainen van Ving Tsun. De school was praktisch om de hoek en Kai was daar dan ook meerdere malen per week, jaar in jaar uit, te vinden. In de periode van 2000 tot 2005 assisteerde hij tijdens de trainingen in de school in Hilversum. Begin 2006 nam hij de school in Amsterdam over. En onder leiding van Kai (en Tomek Aalders) maakte de Amsterdamse school een nieuwe groei en ontwikkeling door. Naast het lesgeven blijft hij zichzelf ontwikkelen en traint dan ook wekelijks bij Ed Blom in Zoetermeer en regelmatig bij Philipp Bayer in Duitsland.

TOMEK AALDERS

Tomek is al zijn hele leven geïnteresseerd in vechtsporten. Op jonge leeftijd is hij begonnen met Judo. En op 15 jarige leeftijd overgestapt naar het Thai Boksen. Op 20-jarige leeftijd kwam Tomek in 2000 in aanraking met het Ving Tsun Kung Fu. Na dit in eerste instantie enige jaren met het Thai Boksen gecombineerd te hebben, is hij zich vervolgens volledig gaan richten op het Ving Tsun. Een stap die noodzakelijk bleek te zijn om het Ving Tsun systeem volledig te kunnen begrijpen en een groei te realiseren. Tomek is trainer in de sportschool van Amsterdam en traint zelf onder begeleiding van Ed Blom in Zoetermeer.

Geschiedenis

In de voetstappen van Ip Man, Wong Shun Leung en Philipp Bayer.

IP MAN

Ving Tsun Kung Fu is zo’n 300 jaar geleden in zuid China ontwikkelt. Volgens de legende door een Boeddhistische non uit een Shaolin Klooster. Nadat Ving Tsun eeuwenlang een op een, van leraar op student, is doorgegeven was het grootmeester Ip Man die dit ingenieuze gevechtssysteem meer bekendheid en populariteit gaf. Tijdens de bezetting van China door de Japanners leerde hij zijn familie en vrienden zichzelf te verdedigen. Na de Japanse bezetting starte hij zijn eigen school in Hong Kong. Een van zijn bekendste leerlingen is Bruce Lee. Wong Shun Leung was echter een van Ip Man's beste leerlingen. Hij stief in 1972.

WONG SHUN LEUNG

Wong Shun Leung is zonder twijfel Ip Man's beste leerling en werd bekend doordat hij op jonge leeftijd alle straatgevechten waarvoor hij werd uitgedaagd steeds wist te winnen. Hierdoor kreeg hij de bijnaam 'King of Talking Hands'. Wong won ook aan bekendheid doordat hij de jonge Bruce Lee trainde (onder de hoede van Ip Man) en later het Ving Tsun Kung Fu in Europa onderrichte.

PHILIPP BAYER

Het Ving Tsun dat wij in Amsterdam trainen is in een directe lijn terug te voeren naar Ip Man en Wong Shun Leung. Door te trainen met Philipp Bayer, leerling van Wong Shun Leung, blijven we het fris houden, testen, nadenken en onszelf verbeteren. Philipp Bayer heeft vanaf 1983 bij Wong Shun Leung getraind. Dankzij deze jarenlange leerschool met grootmeester Wong Shun Leung heeft Philipp de logica, directheid en effectiviteit van Ving Tsun zich helemaal eigen gemaakt en blijft deze in Europa onderrichten. Wij prijzen ons gelukkig met regelmatige seminars van Philipp in Nederland.